Risotto su baravykais arba miško kvapo daugiaryžis

Risotto su baravykais arba miško kvapo daugiaryžis

IMG_6681 (1)

Kai nebežinai ką gaminti pietums ir nori ryžių. Arba kai ant stalo stovi neišgerto vyno taurė ir ji tampa tavo patiekalo įkvėpimu. Arba kai pagalvoji kad šaldiklyje vis dar daug dėdės rudenėlio sugrybauto gėrio arba..  nesvarbu, kuris arba, nes puode užvirė tikrų tikriausias risotto, mammma miiia, kaip jis kvepėjo grybų karaliais.

Kad mėgstu ryžius seniai žino visi, bet kažkodėl kad puode kunkuliuotų daugiaryžis reikia kažkokių keistų įkvėpimo šaltinių ir nuotaikų, keista, o juk taip lengva ir taip skanu, taip nedaug produktų ir net nedaug indų plovimo. Pasižadu, čia ne taškas risotto gamyboj ir dar bent vieną eksprimentinį, su kokiom įdomybėm išvirsiu iki maudimukų sezono, o dabar apie risottą su baravykais.

IMG_6710 (1)IMG_6697 (1)

Rissoto su baravykais

  • 3 dl risotto ryžių
  • šviežių ar šaldytų baravykų, sauja
  • 1/2 svogūno, didelio
  • sviesto, gabaliukas
  • balto vyno, pusė taurelės
  • sultinio, apie 0,6 l
  • parmezano, gera sauja
  • alyvuogių aliejaus, 2 valg. šaukštai
  • prieskonių (rozmarino, pipirų, druskos)

Supjaustom svogūną ir paruošiame grybus, jei jie šaldyti tai užpilam verdančiu vandeniu ir paliekam atšilti, tada supjaustom nedideliais gabalėliais. Pakepinam puode kuriame virsim daugiaryžį su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir gabalėliu sviesto. Kol kepa svogūnai pasiruošiam sultinį taip kad jis būtų karštas. Kai svogūnai gražiai permatomi ir pakeitę spalvą (po 6-8 min) beriam ryžius ir pakepinam ant vidutinės kaitros bent 3 minutes nuolat maišydami. Dabar jau pilam baltą vyną ir leidžiam jam nugaruoti. Imam samtį ir pilam 1/4 sultinio ant ryžių, verdam nuolat pamaišydami ant vidutinės kaitros kol sultinys susigers į ryžius, tada pilam kitą 1/4 sultinio ir vėl maišom. Taip žaidžiam kol sultinys pasibaigia, o paragavus ryžių jie malonios tekstūros, nebekieti, bet ir nepervirę. Beriam prieskonių, saują parmezano, imetam gabalą sviesto ir gerai išmaišę paragaujam dar kartą. Jei atrodo, kad ryžiai dar perkieti o sultinio nebėra, įpilam vandens ir vėl maišydami paverdam. Visas procesas apie 20 minučių užtrunka, tik nepamirštam maišyti, kad nereiktų naujo puodo pirkti.

Patiekiam su tarkuotu kietuoju sūriu ir šviežiai maltais pipirais. Pasaka lėkštėje.

IMG_6710 (1)IMG_6712 (1)

Skanių ryžių!

xoxo

MinykaDo

 



1 thought on “Risotto su baravykais arba miško kvapo daugiaryžis”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *