Paprastas nekeptas citrininis sūrio pyragas (citrininis cheesecake)

Paprastas nekeptas citrininis sūrio pyragas (citrininis cheesecake)

Dar vienas iš paprastų bet ne prastų receptų. Lengvai pagaminamas, mažai ingridientų, gaivus, nekeptas. Nebandysiu labai smarkiai įtikinėti, bet visi kas mėgsta citrinas ir sūrio pyragus, žino kad čia blogai būti negali.

Sąrašas tikrai ne kosminis, vos keli ingridientai, gaminimas lygiai taip pat trumpas ir paprastas. Citrinos sultys, žinoma, šviežios, spaustos namie.

Taigi, važiuojam.

  • Philadephia sūrio, 250 g indelis
  • plakamosios, riebios grietinėlės, 180 ml
  • cukraus pudros, 100 g (apie 150 ml)
  • Citrinų sulčių, 8-10 v. š.
  • Citrinos žievelės (1 vnt sūrio masei, ir šiek tiek papuošimui jei norisi)
  • Digestive sausainių, 200 g (šiaip tinka ir kiti, paprasti, tarkim Selga sausainiai, ik kad Digestive turi šiek tiek savitumo)
  • sviesto, g 80-90g

Dariau jau keletą kartų, pats pirmas nebuvo labai citrininis, norėjosi daugiau rūgštelės, todėl antras buvo su dešimt šaukštų citrinos sulčių, bet čia yra skonio reikalas, todėl siūlau dėti kokius septynis ir paragauti, tada spręsti ar norisi dar ar jau gana.

Pirmiausiai pagaminam pyrago pagrindą: Susmulkinam sausainius su kombainu iki smulkių trupinių. Mažam puode ištirpdom sviestą (galima ir mikrobangų krosnelėje tai padaryti) ir sumaišom su sausainių trupiniais. Digestive sausainiams tikrai nerekomenduoju dėti cukraus ar kažkokio sirupo, na nebent naudojat gaidelio ar kažkokius labai labai nesaldžius, tada galima įdėti kažkokio saldiklio šiek tiek. Viskas, pagrindas paruoštas, imam atsegamą kepimo formą, išklojam ją kepimo popieriumi (aš tik dugną iškloju, kraštus vėliau su peiliu pereinu ir atsargiai atsegu), beriam trupinius ir prispaudžiam pirštais prie kepimo formos. Šitam pyragui kraštelio nedarau, bet jei yra noro tikrai galima.

Sūrio masė gaminama irgi labai paprastai. Grietinėlę ir cukraus pudrą šiek tiek paplakam su šluotele arba su mikseriu, bet jei su mikseriu tai vos minutę kokią, kad šiek tiek sutirštėtų taip labai minimaliai, tada dedam sūrį, citrinos sultis, smulkiai tarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją dalį) ir plakam su konditerine šluotele kol masė gaunasi vientisa, tiršta ir skani. Užtruks keletą minučių.

Masę dedam ant sausainių pagrindo, išlyginam ir dedam į šaldytuvą bent keturioms valandoms. Tada papuošiam citrinos žeivele, gabaliukais ar dar kuo tik širdis geidžia.

xoxo

MinykaDo