Focaccia. Itališka duona su raudonėliu ir česnaku

Focaccia. Itališka duona su raudonėliu ir česnaku

Oh, Italija, tu laikykis, viskas bus gerai.

Pica, pasta, makaroni. Viskas skanu, viską mėgstu, viską bandžiau kepti namie, bet apie focaccią, ją buvau pamiršus. Tas karantinas, per jį visi tik gamina ir gamina ir visus kitus užkrečia gaminimu.

Taigi, receptas iš itališko puslapio, šiek tiek pakoregavau, bet esmė ta pati.

  • 470g miltų
  • mielių, sausų 5 g (arba 10g šviežių)
  • 115 ml pieno
  • 230 ml kambario temperatūros vandens
  • 12 g druskos
  • 16 g cukraus
  • 45 ml alyvuogių aliejaus (gero, ypač tyro)
  • priedai: raudonėlio, 40 ml alyvuogių aliejaus, druskos, česnako

Beje aš naudojau šviežias mieles, nes sausų neturiu, tai dėjau 10g. Viskas gavosi puiki. Jas reiktų ištrinti su cukrimi prieš maišant su kitais ingridientais.

Dubenyje sumaišom mieles ir cukrų, beriam miltus, druską, pilam kambario temperatūros vandenį ir kambario temperatūros pieną bei aliejų. Išmaišom viską su šaukštu. Čia legviausia būtų suminkyti kombainu virtuviniu, bet jei tokio nėra, yra rankos. Imam tešlą į rankas ir minkom, taip ji labai lipni. Minkom minkom kokių dešimt minučių, jei vis dar limpa žiauriai beriam šiek tiek miltų, kad pavyktų atkraštyti nuo rankų ir stalo (nepadauginam miltų, nes jie sukietins tešlą, todėl jei turit kombainą kuris minko tešlą, junkit jį į darbą ir nereiks terliotis rankų). Gaunasi minkšta, skystoka, lipni tešla. Ją perlenkiam keletą kartų (ištempiam ir sulenkiam iš skirtingų pusių, taip keletą kartų). Dubenį patepam aliejumi, dedam tešlos burbulą, uždengiam virtuviniu rankšluosčiu ir paliekam šiltesniam kambario kampe bent valandai (originaliam recepte rašo dvi valandas kildinti, aš neišlaukiau, nesu labai kantri, o šiaip tai turi padvigubėti tešla). Tada imam kepimo skardą, ja patepam aliejumi, pasitepam rankams aliejumi, dedam tešlą ir gražiai atsargiai ištampom po skardą kad liktų kokio 1-2cm storio paplotis per visą skardą. Jokiais būdais neminkom ir nekočiojam jos. Tampom rankomis ir spausdami pirštais padengiam skardą (tą originalią, orkaitės, didelę). Uždengiam maistine plevele ir paliekam dar bent pusvalandukui pakilti (jei turit laiko valandai palikit). Nuimam plevelę, aliejuotais pirštais subaksnojam tešlą, pašlakstom dar aliejaus, beriam druskos, beriam kapotą česnaką ir raudonėlį (ar kitus priedus, pavyzdžiui pomidoriukus, rozmariną, alyvuoges ir taip toliau, galima net bulves dėti). Kepam 35-40 min 180 laipsnių orkaitėje. Valgom kol dar šilta, jei liko dedam į platikinį maišelį, kitą dieną pašildome griliuke ar keptuvėje, galima perskrosti pusiau ir įdėti sūrio ar kumpio, tobulai tinka su geru alyvuogių aliejum, alyvuogėm, sūriais ir gero vyno taure. Oh, tai gal idėja savaitgaliui?

Receptas italų kalba su eigos nuotraukomis čia.

#karantinas #corona #COVID-19 #liknamie

 

 

 

xoxo

MinykaDo