Arbatos grybas arba Kombucha

Arbatos grybas arba Kombucha

Nostalgija mokyklos laikams, nors net nežinau kodėl mes jį augindavom, neatsimenu savęs jį geriančios, bet augindavom. Gal mada, juk mokykloj būna tų keistų madų ir nors tu ką. Tai aš kaip šiandien pamenu jo tekstūrą, spalvą, kvapą bei trilitriaką ant spintelės ir tuos maitinimo procesus. Tada aš neturėjau a nei wifi a nei laptop nei turbūt žalio supratimo ką jis daro ir kam auginamas. Na o dabar, kai jau esu visiškai nuo interneto priklausomas suaugęs žmogus, geriu kombucha ir randu milijoną straipsnių apie ją.

Pasirodo arbatos grybas labai geras augintinis, o prekybcentriai jau siūlo šio gėrimo ir gražiuose buteliukuose (Lietuvoje ją siūlo kombucha.lt, kogero vieninteliai šalyje, žemiau pridedu sąrašą vietų kur galima įsigyti ir paragauuti geriausio ir sveikiausio limonado, švedai geria ir perka nepigiai, 3-4 eurai už mažą buteliuką ir turi įvairių gamintojų, žinau, kad yra ir už Atlanto ir kengūrų žemyne, o jau Azija yra gimtinė tai ten jo pilna). Žodžiu gėrimas tikrai populiarus.

Kombucha arba arbatos grybas – tai fermentuotas arbatos ir cukraus gėrimas gaminamas naudojant gerųjų bakterijų ir mielių simbiozę (grybą, gyvą organizmą angliškai dar vadinamą scoby).

Keletas faktų:

  • Kombucha yra kilusi iš Azijos ir skaičiuoja tūkstančius metų
  • Kombucha gali būti gaminama su skirtingomis arbatomis (žalia, juoda, oolong, balta)
  • Kombucha yra fermentuotas gėrimas, todėl jame gali būti mažas kiekis alkoholio (apie 1%)
  • Pavadinimas greičiausiai kilo nuo korėjiečių daktaro Kombu vardo, o žodis cha – arbata

Kombucha gėrimo nauda:

  • Turi daug enzimų ir gerųjų bakterijų – probiotikų, todėl gerina virškinimą, gali padėti numesti svorio, padėti kovoti su depresija
  • Turi organizmą valančių savybių (detoksikantų)
  • Gėrimas turi B ir C grupės vitaminų
  • Padeda stiprinti imunitetą
  • Stabdo senėjimo procesus
  • Gerina kepenų ir inkstų funkcijas, todėl gai būti vartojama cukrinio diabeto profilaktikai ir gydimui
  • Padeda sergantiems artritu ir gerina sąnarių būklę

Gėrimo gamyba namuose nėra sudėtinga, sunkiausia dalis kogero yra gauti scoby (grybą) su stikline gėrimo. Pats gamybos procesas:

  • Susiraskite didelį stiklainį, geriausiai tinka 3 litrų talpos.
  • Pasidarykite beveik pilną (apie 2,3 – 2,5 l) stiklainį saldžios arbatos (4-5 arbatos pakeliai arba 2-3 valgomi šaukštai birios arbatos ir stiklinė cukraus). Leiskite arbatai atvėsti iki kambario temperatūros.
  • Augintinį (grybą/scoby) įdėkite į stiklainį su arbata, taip pat supilkite kartu gautą skystį (kombuchą).
  • Stiklainį uždenkite švaria medžiagos skepeta arba popieriniu rankšluosčiu/servetėle ir pritvirtinkite gumele.
  • Ant stiklainio priklijuokite lapelį su gamybos data (nereiks sukti galvos skaičiuojant kada gi čia užpyliau grybą).
  • Statykite grybo stiklainį į tamsų namų kampą, kurio nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai ir palikite 7-12 dienų (fermentacijos procesas priklauso nuo daug veiksnių, todėl tikslus dienų skaičius čia nėra aiškus, teks paragauti po savaitės ir nuspręsti ar jau galima pradėti fermentuoti antrą kartą). Kombucha turėtų būti saldžiai skani, bet neturėtų jaustis grynas cukrus, jei jaučiasi, vadinasi jis dar nebaigtas fermentuoti, palikite dar dienai, jei jau skani judam toliau.
  • Išimkite scoby iš stiklainio į indą (geriau ne metalinį) ir užpilkite geru puodeliu skysčio (kombuchos) kitai partijai, kai reiks užpilti grybą nauja arbata ir t.t gamybai iš naujo.
  • Kombucha perkoškite per sietelį supilstydami į geriausiai stiklinius indus ar butelius, kurie yra užsukami ar uždaromi.
  • Antroji fermentacija vyks juose, dabar galima arbatą pagardinti vaisiais, uogom, gėlėm, imbieru ar vaisių sultymis (tik natūraliomis) ir palikti uždaruose induose dar dienai dviems ar trims. Šios fermentacijos metu arbatos skonis ir burbuliukų kiekis keičiasi sparčiai, reiks ragauti kasdien ir nuspręsti ar burbuliukų jums jau gana ar norisi dar šiek tiek. Ilgiau nei trys-keturios dienos laikyti nereiktų, o jau radus savo aukso viduriuką dėti į šaldytuvą (taip sustabdysit fermentacijos procesą) ir mėgautis kombucha. Sako taip galima laikyti apie mėnesį, bet spėju išgersit greičiau.

Idėjos kuo gardinti antros fermentacijos metu:

  • smulkintu šviežiu imbieru
  • šviežiomis avietėmis
  • braškėmis
  • spanguolėmis
  • valgomis gėlėmis
  • prieskoniais ar žolelėm (mėtom, čiobreliais, šalavijais ir t.t)
  • vaisių tyrėmis ar sultymis (natūraliomis)

Laukdama savo pirmojo gėrimo ir rašydama šitą straipsniuką daug skaičiau, peržiūrėjau ne vieną video youtube ir beieškodama kur jos (kombuchos) gauti Lietuvoje susisiekiau su kombucha.lt komanda, tai vat ką jie sako ir kaip džiaugiasi savo veikla: „Kombucha.lt komanda džiaugiasi, kad kombučios mėgėjų ir augintojų vis daugėja. Esam išdalinę tikriausiai jau arti 1000 scobių. Smagu, kad vaikai keičia kokakolą į sveikesnį gėrimą. O jaunimas renkasi kombučią vietoj alkoholio. Sulaukiam padėkos laiškų ir skambučių iš žmonių, kurie išsigydė rimtas ligas, kurių per kelis metus nepavyko susitvarkyti naudojant daktarų priskirtais medikamentais. Visi šie dalykai, mus labai džiugina ir tik dar labiau motyvuoja eiti pirmyn!“

Kur rasti kombucha.lt pagaminto gėrimo Vilniuje:

Parduotuvėse:

,,Baltic Shamans”, Užupio g. 2
,,Goodnuts.lt”, Pylimo g. 33

Restoranuose:
,,Džiaugsmas”, Vilniaus g. 28, (tik pilstoma)
,,Botanique”, Totorių g. 3
,,Vegan Rawhouse”, Rūdninkų g. 12
,,Tie kepėjai”, Tilto g. 6
,,Casa La Familia”, Rūdninkų g. 18 (tik pilstoma)
,,Namai”, Subačiaus g. 6(tik pilstoma)
,,Raw Spot“ Vingio parke, Čiurlionio g. 100

Šiauliuose:
,,Fox Spot”, Ginkūnų g. 23a ,,Ūkiukas”, PC Arena, Gegužių g. 30

xoxo

MinykaDo



2 thoughts on “Arbatos grybas arba Kombucha”

    • Sveiki, jei Vilniuje tai mano sesuo gali padovanoti, manau jau turi ne vieną ir ne du. Pati kai ieškojau gavauiš kombuchos gamintojų, ieškojau per facebook ir tiesiog paklausiau ar neturėtų grybuko. kombucha.lt facebook galite pažiūrėti yra ir kas dovanoja grybą ir kas ieško skirtinguose miestuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *